XX Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”

Jubileuszowa XX edycja Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk” to wyjątkowa okazja, by wspólnie celebrować kulinarne tradycje obu regionów etnograficznych znajdujących się w obrębie powiatu nakielskiego. Celem kulinarnych zmagań jest bowiem m.in. integrowanie miłośników dziedzictwa Krajny i Pałuk oraz promocja i ocalenie od zapomnienia lokalnych produktów i potraw, które od pokoleń wzbogacają krajeńskie i pałuckie stoły.

 

Kto może być uczestnikiem konkursu?

W Konkursie mogą wziąć udział Koła Gospodyń Wiejskich oraz inne organizacje (w tym: stowarzyszenia, fundacje, OSP) mające siedzibę na terenie powiatu nakielskiego.

 

Jakie są konkursowe kategorie?

  1. Produkty do konkursu mogą być zgłaszane w trzech kategoriach:

– kategoria 1 – Smacznie i zdrowo, czyli zioła na nowo (produkty i potrawy, przetwory, napary, etc. przygotowane z wykorzystaniem charakterystycznych dla regionu Krajny i Pałuk ziół – z wyłączeniem napojów alkoholowych);

– kategoria 2 – Kapuściane wariacje (produkty i potrawy, przetwory, etc. z kapustą w roli głównej);

– kategoria 3 – Piernik tradycyjny (tradycyjne: ciasta, ciasteczka i inne przysmaki piernikowe).

  1. Każdy podmiot może zgłosić do Konkursu maksymalnie trzy produkty – po jednym w każdej z trzech kategorii konkursowych.
  2. Zgłaszane produkty winny być oparte na tradycyjnych recepturach lub przepisach pochodzących z Krajny lub Pałuk.

 

Jak się zgłosić do konkursu?

Zgłoszenia produktów należy dokonać na Karcie zgłoszenia (do pobrania poniżej) do dnia 28.11.2024 r. do godz. 16.00 włącznie:

– osobiście: w siedzibie Stowarzyszenia „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk” w Nakle nad Notecią (poniedziałki, środy i czwartki w godz. od 8.00 do 16.00, wtorki w godz. 8.00 – 17.00, piątki w godz. 8.00 – 15.00); lub

– pocztą tradycyjną na adres: ul. Powstańców Wielkopolskich 6, 89-100 Nakło nad Notecią; lub

– pocztą e-mail (skan podpisanej Karty zgłoszenia) na adres: biuro@rlks.naklo.pl.

O terminowości złożenia zgłoszenia decyduje każdorazowo data wpływu do biura LGD.

 

Kiedy finał konkursu?

Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 7 grudnia 2024 r. podczas Festiwalu Tradycji i Smaku w Mroczy, gdzie jury wybierze najlepsze krajeńskie i pałuckie smakołyki.

Zgłoszone do konkursu produkty należy dostarczyć na miejsce obrad Komisji Konkursowej, tj. Hala Widowiskowo-Sportowa w Mroczy, ul. Piłsudskiego 4, w dniu 7 grudnia br., w godz. od 9:30 do 10:00.

 

Nagrody:

Dla laureatów konkursu przewidziano nagrody rzeczowe w postaci:

– I miejsce – namiot wystawienniczy (wym.: 3m x 3m),

– II miejsce – kociołek elektryczny (poj. 8,5 l),

– III miejsce – stoły cateringowe, składane.

Ponadto dla wszystkich uczestników konkursu przewidziano drobne nagrody za udział.

 

Organizator konkursu:

Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”

 

Niech dziedzictwo kulinarne Krajny i Pałuk rozkwitnie na nowo! Przedsięwzięcie jest wspólną inicjatywą partnerów Ekomuzeum Doliny Noteci.

 

Do pobrania:

  1. Regulamin XX Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego „Smaki Krajny i Pałuk”.
  2. Karta zgłoszenia.

 

Współorganizatorzy Festiwalu Tradycji i Smaku: Gmina Mrocza, Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Mroczy

image_pdfimage_print